Deze walnotentaart hebben we gegeten als dessert. Toegegeven, het is een flinke hap na een diner, maa de grootte van de taartpunten heb je zelf in de hand…
om deze deze walnotentaart te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:
(12 personen)
Voor het deeg
- 225 g boter, in blokjes
- 150 g bloem
- 1 groot ei
- 150 g amandelmeel
- 150 g fijne kristalsuiker
Voor de vulling
- 225 g fijne kristalsuiker
- 75 g licht gezouten boter
- 450 ml water
- 175 ml slagroom
- 300 g walnoten
De bodem
Meng de bloem met het amandelmeel en de suiker. Doe de blokjes boter erbij en meng het deeg met de handpalmen of in de keukenmachine.
Voeg het ei toe en kneed alles tot een samenhangend deeg.
Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
Verhit de oven tot 180 graden.
Rol het deeg op bakpapier uit tot een lap met een doorsnede van zo’n 30 centimeter en bak deze in 20 minuten in de oven goudbruin.
De vulling
Doe de suiker in een pan met stevige bodem, voeg het water toe en verhit totdat het een mooie goudbruine doorschijnende karamel is geworden. (Dit duurt ongeveer een kwartier, de suiker zal eerst kristalliseren en daarna geleidelijk donkerder worden).
Voeg, terwijl de pan nog op een zacht vuur staat, de boter en de slagroom toe en laat de saus 2 minuten koken. Roer als laatste de walnoten erdoor.
Giet het karamel-walnotenmengsel over de bodem en laat de taart afkoelen.
Serveer de walnotentaart met een bolletje kaneelijs en een glaasje amaretto.