Al vaker maakten we Wellington. Maar Wellington met portobello is iets nieuws. We vulden de portobello’s met zoete aardappel en truffeltapenade. Een smaakvol vegetarisch gerecht!
Voor 12 personen:
- 12 portobello
- 6 tl olijfolie
- 12 plakjes (roomboter)bladerdeeg
- geklopt ei of koffiemelk (optioneel)
Voor de garnering:
- 1 bos fijngehakte peterselie (optioneel)
- 750g spruitjes (6 per persoon)
- Verder nodig: 1 vel bakpapier
Voor de vulling van de portobello:
- 1 kg g zoete aardappel
- 4 kleine ui
- 4 teentjes knoflook
- 16 blaadjes verse salie
- 160 g gemengde noten naar keuze (ongezouten)
- 500 g paddenstoelen naar keuze
- 8 tl truffel-tapenade
- kruidenzout of gewoon zout
Voor de rode-portsaus met granaatappelsiroop:
- 6 dl rode portwijn (Ruby)
- 4 dl water
- 4 takje verse tijm
- 8 el granaatappelsiroop
- kruidenzout of gewoon zout
- maïzena
- 80 g ongezouten roomboter of margarine
Voorbereiden:
Voor de vulling:
schil en snijd de zoete aardappels in kleine blokjes, snipper de ui, pers de knoflook uit, en snijd de salie fijn. Hak de noten grof op een snijplank. Verhit de olie in een antiaanbakpan en fruit hierin de ui glazig. Voeg daarna de knoflook, de salie en de zoete aardappelblokjes toe. Roerbak dit op middelhoog vuur gedurende vijf minuten. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de paddenstoelen klein en voeg ze bij het zoete aardappelmengsel. Bak de paddenstoelen gedurende twee minuten even mee, hierbij mag het vuur wel wat hoger staan. Na twee minuten zal het mengsel gaar zijn en heerlijk geuren. Roer er nu de truffel-tapenade en grof gehakte noten door en warm even mee. Breng op smaak met wat kruidenzout of gewone zout. Laat de vulling afgedekt afkoelen wanneer je deze op een later tijdstip wilt gebruiken.
Voor de portobello:
verwarm de oven voor op 200 graden en laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Wanneer de oven op temperatuur is, kwast je de bolle kant van de portobello in met de olie. Plaats de portobello met de bolle kant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de portobello ’s vijf minuten voor in de oven en laat daarna de portobello iets afkoelen. De met bakpapier beklede bakplaat kun je weer gebruiken bij het bakken van de wellingtons. Wanneer je het gerecht in één keer afwerkt, kun je de oven aan laten staan.
Voor de wellingtons:
haal het plastic van de bladerdeegplakjes af en leg de plakjes deeg met de plakkant naar boven op een dun laagje bloem op een met bakpapier beklede bakplaat. Bebloem de plakkant van het bladerdeeg licht. Plaats de portobello met de bolle kant naar beneden op de plakjes deeg en vul ze royaal met de vulling. Klap de punten van het deeg over de gevulde portobello. Smeer de buitenkant van het deeg in met een kwastje gedoopt in een geklopt ei (of als je geen ei hebt, gaat het ook heel goed met koffiemelk)
Bak de Wellington met portobello gedurende 25 minuten in een oven van 200 graden.
Bereid ondertussen de portsaus:
Doe de port samen met het water, het takje tijm en de granaatappelsiroop in een pannetje en laat inkoken tot je ca. 2/3 over hebt. Meng wat maïzena met koud water en bind hiermee de saus, zodat deze wat steviger wordt. Breng de saus terug aan de kook en laat nog een minuutje doorkoken. Kruid af met kruidenzout. Laat ze daarna afgedekt afkoelen indien je ze op een later tijdstip wilt gebruiken. Snij de roomboter in stukjes en meng ze al roerend door de saus. Niet meer aan de kook brengen!
Maak de sperzieboontjes schoon en kook deze gedurende 10-12 minuten beetgaar. Maak af met een beetje boter en peterselie.
Afmaken en serveren
Plaats de wellingtons op de borden, schenk er de portsaus over- en omheen en garneer met de gehakte peterselie. Serveer er de sperzieboontjes bij en de eventueel overgebleven vulling.
Recept van Hedwig Adema voor Vegatopia.com