Zalmforel met bulgurtartaar en aardperen-chips

Zalmforel met bulgurtartaar en aardperen-chips

Voor deze Zalmforel met bulgurtartaar en aardperen-chips keken we in de boeken van Ottolenghi. Dit recept komt uit het boek Nopi van Yotam Ottolenghi en Ramael Scully.

Ingrediënten (12 porties):

Tartaar:

  • 100 g klaargemaakte bulgur
  • 800 g graatloze zalmforel in blokjes van ½ cm gesneden
  • 2 rode chilipepers
  • 8 sjalotjes (ca. 140 g)
  • 1 el komijnzaad, geroosterd
  • 1 ½ el korianderzaad, geroosterd
  • 1 ½ el gemalen piment
  • 4 el olijfolie
  • Grof zeezout en gemalen peper

Salsa:

  • 120 g groene olijven zonder pit, grof gehakt
  • 4 kleine ingemaakte citroenen, vruchtvlees weggegooid, schil in fijne blokjes (ca. 50 g)
  • 20 g peterselie, fijn gesneden
  • 6 el olijfolie

Aardperenchips:

  • 200 g aardperen, schoongeborsteld, met een mandoline in dunne schijfjes geschaafd en tot gebruik bewaard in water met 2 tl citroensap om verkleuren te voorkomen
  • 600 ml zonnebloemolie
  • Olijfolie met limoen voor garnering

Bereidingswijze:

Spoel de klaargemaakte bulgur (zie op de verpakking) goed in een zeef onder de koude kraan en doe hem in een kleine schaal. Overgiet met 150 ml koud water en roer er 1 theelepel zout door. Zet 30 minuten opzij tot de vloeistof is opgenomen en de bulgur nog steeds stevig is. Giet het teveel aan water eraf en laat de bulgur drogen voor u hem in een grote kom doet.

Voeg de overige ingrediënten voor de tartaar toe, behalve het citroensap.

Voeg 2 tl zout en royaal versgemalen zwarte peper toe. Vermeng alles goed en zet de kom afgedekt in de koelkast; niet langer dan 1 uur. Roer vlak voor het opdienen het citroensap erdoor.

Doe alle ingrediënten voor de salsa in een klein kommetje met wat versgemalen zwarte peper. Vermeng alles goed en zet opzij.

Giet de aardperen af en dep ze goed droog met een schone theedoek. Giet de zonnebloemolie in een kleine sauteerpan en zet hem op hoog vuur. Voeg als de olie heet is een deel van de aardperenchips toe – maak de pan niet te vol – en bak de chips in 2 minuten goudbruin en krokant. Schep ze op een met keukenpapier beklede schaal, bestrooi ze licht met zout en zet ze opzij terwijl u het volgende deel van de chips bakt.

Zet voor het opdienen een kookring van 7 cm doorsnee en 3 cm diepte in het midden op een bord en vul hem met de tartaar. Haal de ring rustig weg zodat er een mooie ronde plak tartaar op het bord staat en schep de salsa erop of ernaast. Leg wat aardperen-chips op de tartaar, sprenkel er wat limoenolie over en dien de Zalmforel met bulgurtartaar en aardperen-chips op.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*