witlofsalade met rucola en pesto

Witlofsalade met rucola en pesto

Deze witlofsalade met rucola en pesto is een lekker en licht gerechtje dat het uitstekend doet als tussengerecht. Het recept is afkomstig van onze collega’s van kookclub Cercle des Gourmets de Bois-le-Duc en het is een heerlijk fris gerechtje! Chapeau!

Ingrediënten (12-14 personen):

  • 75g Rucola
  • 7 stronkjes witlof
  • 3 scheutjes balsamico-azijn
  • 6 el honing
  • 3 el zelfgemaakte pesto (ingrediënten in beschrijving hieronder)
  • 14 wortelslierten
  • 14 bacilicumblaadjes
  • 42 krullen jonge Parmezaanse kaas
  • 1,5 dl dressing op basis van olie en azijn

Voor de knoflookdressing:

  • 3 teentjes geperste knoflook
  • 0,3 dl azijn
  • 3 el mosterd
  • 0,3 dl water
  • 3 dl Sojaolie
  • 1,5 dl walnotenolie
  • 3 eidooiers
  • peper, zout, poedersuiker naar smaak

Croutons:

  • Ciabatta-brood
  • olijfolie
  • gedroogde oregano
  • tijm
  • peper en zout naar smaak

Bereiding:

Maak eerst de basisdressing op basis van olie en azijn.

Meng vervolgens de knoflookdressing door azijn, knoflook, mosterd eidooier en water te mengen, langzaam olie toe te voegen en op smaak te brengen met peper, zout en poedersuiker.

De witlofblaadjes loshalen en in de lengte halveren. Voor de salade de balsamico-azijn met de honing inkoken tot het stroperig is. De rucola aanmaken met de basisdressing.

De witlof aanmaken met de basisdressing vermengd et het balsamico-honingmengsel. De wortelslierten kort blancheren.

Pesto:

  • 2 bos basilicum,
  • 50g Parmezaanse kaas,
  • 1 teen knoflook
  • 70g pijnboompitten,
  • 6 el olijfolie
  • peper en zout

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Snijd de knoflook heel fijn. Rasp de parmezaanse kaas en doe dit alles bij de blaadjes basilicum. Maak alles fijn met de staafmixer en voeg olie toe. Doe dit op gevoel, de pesto moet niet te droog maar ook niet te vloeibaar worden. Op smaak brengen met peper en zout.

croutons:

Snijd het brood in lange repen. Doe in een kommetje wat olijfolie met grof zeezout en peper uit de molen. Voeg wat gedroogde oregano en tijm toe. Werk het brood door de olijfolie. Zet een koekenpan op het vuur en bak de croutons mooi goudbruin.

Presentatie:

Op de borden om en om eerst een laagje rucola en dan wat witlofblaadjes, de wortelslierten en de croutons arrangeren en rondom, afwisselend schepjes pesto en knoflookdressing. Snijd mooie kaaskrullen op de machine of dunne plakjes en leg deze op de salade en voilá: een heerlijke witlofsalade met rucola en pesto!

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*