Vijgenpannacotta

Ingrediënten voor 10 personen

Voor de gebakken vruchten:

  • 16 vijgen
  • 12 pruimen
  • Geraspte schil van 1 a 2 limoenen
  • Sap van 4 limoenen
  • Zaad uit 8 kardemompeulen, gekneusd
  • 250 ml sinaasappelsap
  • 100 ml water
  • 150 gram bruine basterdsuiker

Voor de pannacotta:

  • 10 el vloeibare honing
  • 6 el sinaasappelsap
  • 5 blaadje gelatine
  • 300 ml slagroom
  • 800 gr. Griekse yoghurt
  • Arachideolie om de vormpjes mee in te vetten

Bereidingswijze:

  • Snijd de vijgen doormidden. Snijd de pruimen doormidden en verwijder de pitten.
  • Leg de vruchten in een ondiepe ovenschaal en voeg alle overige ingrediënten voor de vruchten toe.
  • Strooi tenslotte de basterdsuiker erover zodat die kan karamelliseren.
  • Plaats de schaal 20 a 25 minuten in een op 180 graden voorverwarmde over, tot de vruchten gaar zijn en licht kleuren. Je kunt ze lauwwarm of koud serveren.
  • Doe voor de pannacotta de honing in een pannetje en breng hem aan de kook. De honing zal nu gaan karamelliseren en donkerder worden; aan de geur merk je vanzelf wanneer hij klaar is.
  • Neem de pan direct van het vuur en voeg het sinaasappelsap toe. Zet de pan weer op het vuur zodat de honing opnieuw kan smelten en vermeng hem met het sap. Laat het mengsel volledig afkoelen.
  • Doe de gelatineblaadjes in een bakje met koud water en week ze 10 minuten.
  • Verwarm intussen de helft van de slagroom.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze door de warme room tot ze opgelost zijn. Laat het roommengsel afkoelen (maar niet helemaal, anders stijft het op).
  • Roer het afgekoelde roommengsel door de yoghurt. Meng er de rest van de slagroom en het honingmengsel door.
  • Vet 4 timbaaltjes (of theekopjes) in met arachide olie. Verdeel het yoghurtmengsel hierover en plaats de vormpjes in de koelkast. Laat ze 3 uur opstijven.
  • Stort de pannacotta’s op de bordjes en schep de pruimen en vijgen er omheen.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*