Runder-entrecote met harissa, paprika en citroensaus

Runder-entrecote met harissa, paprika en citroensaus

Ons hoofdgerecht was Runder-entrecote met harissa, paprika en citroensaus. Harissa is een Noord-Afrikaanse pepersaus die per familierecept verschilt. Maar één ding is zeker: hij is altijd heet! Dit recept komt uit “Simpel” van Yotam Ottolenghi en was ons hoofdgerecht.

Ingrediënten: (4 personen)

2 runder-entrecotes, zonder vet (600 gr)
1½ tl rozenharissa
2 grote rode of gele paprika’s
2 el olijfolie
1 teen knoflook (fijngehakt)
1 blik tomatenblokjes (400 gr)
½ tl chilivlokken
¼ tl paprikapoeder
1 citroen (grofgehakt, eerst pitten verwijderd)
10 gr peterselie, grof gesneden
1 citroen (in vieren, voor erbij)
zeezoutvlokken
zwarte peper

Bereiding:

Leg het vlees in een kom en voeg de harissa, ½ tl zoutvlokken en wat zwarte peper toe. Wrijf het vlees in met de harissa en laat het minstens 1 uur marineren.

Verhit voor de saus de ovengrill op de hoogste stand en rooster de parika’s 20-25 minuten, keer ze tweemaal tot ze rondom geblakerd zijn. Leg de paprika’s in een kom, dek deze af met plasticfolie en pel de paprika’s als ze voldoende zijn afgekoeld; snijd ze in lange, smalle repen. Gooi het vel en de pitten weg.

Giet de olijfolie in een middelgrote koekenpan en zet hem op halfhoog vuur. Voeg de knoflook toe, laat hem ca. 1 minuut smoren en doe de tomaten, chilivlokken, paprikapoeder, ½ tl zoutvlokken en zwarte peper erbij. Verwarm alles en laat het 7 minuten zachtjes sudderen; voeg de paprikarepen, de ingemaakte citroen en de peterselie toe. Laat de saus nog 7 minuten sudderen tot hij dikker, maar nog steeds vloeibaar is. Zet hem opzij om tot kamertemperatuur af te koelen.

Zet een koekenpan op hoog vuur. Leg als de pan goed heet is de entrecotes erin en grill ze 4-5 minuten; keer ze halverwege om tot het vlees aan beide kanten gekaramelliseerd is. Haal het uit de pan, bestrooi het met een flinke snuf zout en laat het 10 minuten rusten.

Opdienen:

Serveer het vlees, in 1cm plakken gesneden, met saus ernaast. Bestrooi met peterselie en geef er een partje citroen bij. Dien de runder-entrecote met harissa, paprika en citroensaus op op voorverwarmde borden.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*