Portobello cappuccino is natuurlijk een variant op het kopje koffie met opgeschuimde melk. In plaats van koffie gebruiken we onder andere een bouillon van portobello’s. Een portobello is niets anders dan een uit de kluiten gewassen kastanjechampignon. De portobello heeft een doorsnee van wel 12 cm en kan ook prima gevuld worden. Wij maakten er een soepje van.
Ingrediënten voor 12 personen:
Paddenstoelen gedroogd 75 gram
Groentebouillon (3 tabletten)
Boter 3 tl
3 Sjalotjes
8 Portobello ‘s
Tijm 9 takjes
Bloem 6 tl
Olie (eventueel truffelolie) 3 tl
Room 300 ml
Keukenpapier
Bereidingswijze:
Week de gedroogde paddenstoel in 1500 ml kokend water en los de bouillon tabletten hierin op. Verhit intussen de boter in een soeppan met dikke bodem en fruit hierin de sjalotjes circa 4 minuten.
Snijd van een aantal portobello’s dunne plakjes (voor de garnering) en snijd de rest fijn. Voeg de fijngesneden portobello en de blaadjes van 6 takjes tijm toe aan de sjalotjes en bak nog een paar minuten. Bestrooi met bloem en bak kort mee. Giet de bouillon met de geweekte paddenstoelen erbij en breng al roerend aan de kook. Laat de soep circa 10 minuten zachtjes koken.
Bak intussen de plakjes portobello in de olie aan beide kanten goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier.
Klop de room met een snufje zout lobbig en zet in de koelkast.
Pureer de soep met een staafmixer helemaal glad en breng op smaak met peper en eventueel een paar druppels truffelolie.
Schenk de soep in glaasjes en schep er een lepel room op. Garneer met de plakjes portobello en de rest van de tijm. Eet of drink deze portobello cappuccino en geniet!