Legumes com vinha d’alhos

Legumes com vinha d’alhos

De vertaling van Legumes com vinha d’alhos is: Groente gemarineerd met wijn met knoflook en dat dekt precies de lading. Voor de groente gebruikten wij gemengde wortelen (verschillende kleuren) en pastinaak. En uiteraard knoflook, veel knoflook.

Uit Lisboeta, recepten uit de lichtstad van Portugal; Nuno Mendes (2017)

Ingrediënten (8-12 porties):

  • 6 rode uien
  • 600 g pastinaken
  • 800 g wortels, gemengd
  • 100 g walnoten
  • 6 sneetjes zuurdesembrood
  • 4 el olijfolie
  • Geraspte schil van 2 sinaasappels
  • Geraspte schil van 2 citroenen
  • Een handvol peterselieblad
  • Zeezout, gemalen peper
  • Knoflookpoeder

Voor het glaceren:

  • 3 dl rode wijn
  • 100 ml rodewijnazijn
  • 100 ml versgeperst sinaasappelsap
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 tl geroosterd komijnzaad
  • 100 g honing
  • 2 kaneelstokjes

Bereidingswijze:

Verwarm de oven op 200° C. Kook de ingrediënten voor het glaceren in een pan op halfhoog vuur tot de honing is opgelost. Laat niet te sterk inkoken, dat gebeurt later.

Snij de uien in dikke ringen en verdeel ze over een grote braadslee.

Halveer de pastinaken en wortels. Leg ze vervolgens op de uien.

Bestrooi de groenten met zout en peper.

Schenk het glaceervocht over de groenten en meng goed.

Zet de groenten 40 minuten in de oven. Bedruip de groente tijdens het roosteren tweemaal met het glaceervocht.

Rooster intussen de walnoten in een koekenpan. Laat ze afkoelen en hak ze grof.

Snij, om de croutons te maken, de korstjes van het brood en maak er blokjes van. Besprenkel de blokjes met olijfolie en knoflookpoeder. Bak de stukjes krokant in een koekenpan. Doe de croutons daarna in een kom en vermeng met de sinaasappel- en citroenrasp, peterselie en wat zout en peper.

Controleer als de groenten uit de oven gaar zijn, of het glaceervocht genoeg is ingekookt. Laat het anders in een pannetje verder inkoken;Serveer de groente op een bord en strooi de walnoten en croutons erover. Maak het geheel af met een scheutje olijfolie, zoutvlokken en gemalen peper.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*