Caldo Verde betekent letterlijk: Koolsoep. Koolsoep kennen we in vele variaties waarvan in Nederland de soep van witte kool en Chinese kool wel de bekendste zijn Wij maakten voor de gelegenheid soep van boerenkool met chorizo. Een vegetarische variant kun je hier vinden
Ingrediënten (8-12 personen)
- 6 el olijfolie
- 300 g chouriço (zonder vel)
- 4 uien
- 4 teentjes knoflook, geperst
- 2 laurierblaadjes
- 8 aardappels, geschild in blokjes
- 3 l kippenbouillon
- 300 g boerenkool
- stokbrood
- zout en peper
Bereidingswijze:
Verwijder het vel van de chorizo (chouriço in het Portugees) en snij de worst in dunne plakjes (2 per portie) en de rest van de worst in blokjes.
Verhit de olie in een pan op halfhoog vuur en bak de chouriço een paar minuten.
Haal de plakjes uit de pan en zet opzij.
Voeg vervolgens de ui, knoflook en laurier toe en breng op smaak met zout en peper.
Roer, zodra de ui zacht is, de aardappelblokjes erdoor en stoof die een paar minuten mee. Al roerend zodat de aardappelblokjes niet aanbakken.
Schenk de bouillon erbij en laat de soep pruttelen tot de aardappels gaar zijn.
Haal een paar eetlepels van de aardappelblokjes uit de pan en zet op zij.
Haal het laurierblaadje uit de soep en pureer vervolgens de soep met een staafmixer.
Proef de soep en voeg eventueel nog zout en peper toe.
Voeg de andere helft van de boerenkool, de aardappelblokjes en de chouriçoschijfjes toe en laat de soep nog even doorpruttelen.
Serveer de Caldo Verde in kommen of voorverwarmde soepborden. Serveer stokbrood erbij.