Bisque d’homard komt uit de Franse keuken. Bisque is een schaaldierensoep. Deze variant met kreeft wordt bisque d’homard genoemd. Het kreeft-seizoen start op de laatste donderdag van maart en eindigt op 15 juli. Het is dus niet verwonderlijk dat onze laatste kookavond van het seizoen kreeft op het menu staat.
Een andere variant op deze soep vind je hier
Ingrediënten: (4 personen)
- 4 kreeften
- Ui
- Knoflook
- Venkel
- Wortel
- Bleekselderij
- Prei
- Dragon
- Cayennepeper (mespuntje)
- Paprikapoeder
- Tomatenpuree
- Cognac
- Nouily Prat
- Kip/vis bouillon
- Room
- Geroosterd stokbroodje
Bereiding:
De kreeften (1 per persoon) worden 2 minuten gekookt en daarna wat afgekoeld en vervolgens gekraakt (buitenschilden en staartpantser bewaren) (en dat is echt een hele klus).
Van de kopinhoud + de looppootaanzetten wordt de bisque gemaakt.
Inhoud kreeftkoppen (exclusief maagzakje natuurlijk) en looppoten(aanzetten) wat fijn hakken en aanzetten in olijfolie en/of boter.
Vervolgens ui, knoflook, venkelafval, wortel, bleekselderij, prei, dragon, paprikapoeder, mespunt cayennepeper toevoegen en met tomatenpuree aanzetten om het geheel daarmee te ontzuren.
Afblussen met cognac of eventueel een scheut Nouily Prat (Franse droge vermout) en aanvullen met kip/visbouillon.
Deze bouillon een klein uurtje laten trekken daarna passeren. Voeg room erbij en zonodig inkoken en op smaak brengen. Later bij opdienen met Ierse room kan ook, waardoor meer het ‘cappuccino’ idee ontstaat.
Al dan niet garneren met kreeftenvlees en geroosterd stokbroodje en wat olijfolie of aioli erbij serveren.