Ingrediënten (12 personen)
roomboter
3 preien
3 venkelknollen in blokjes (groen apart houden)
3 teentjes knoflook
1,5 eetlepels venkelzaad
3 aardappels geschild en in blokjes
12 takjes tijm
300 ml witte wijn
6 laurierblaadjes
2,5l groentebouillon
slagroom
zeezout
versgemalen peper
bieslook
gekookte ham
Bereiding:
Verhit de roomboter in een pan en bak de prei, knoflook, venkel en venkelzaad in ongeveer 5 minuten glazig. Voeg de aardappelblokjes, tijm en laurier toe en blus af met de witte wijn. Schep alles goed door elkaar en voeg de bouillon toe. Breng de soep zachtjes aan de kook en laat ca 20 minuten doorkoken tot de aardappelen en venkel gaar zijn.
Verwijder de laurier en pureer de soep met een staafmixer bijna helemaal glad. (Niet te lang want dat wordt de soep door het zetmeel in de aardappels te dik)
Roer de slagroom erdoor en breng op smaak met zout en peper. Voeg voor het opdienen de gekookte ham, bieslook en wat venkelgroen toe.