De Steak tartaar van tomaat is een heerlijk fris tussengerechtje. Niet al te zwaar,erg lekker en het ziet er nog mooi uit ook. Hieronder lees je hoe je het maakt.
Tartaar
Ingrediënten:
- 15 grote stevige (vlees)tomaten
- 500 gr shiitake of kastanjechampignons
- Zonnebloemolie
- 50 gr kappertjes
- 3 sjalot
- Bieslook
- 150 gr Kalamata olijven
- 6 el tomatenketchup
- 3 tl mosterd
- Sojasaus
- 6 rijstwafels
Bereiding:
Tomaten plisseren. Verwijder de zaden en steelaanzet en snijd het vlees in kleine stukjes. Laat deze goed uitlekken zodat je niet een waterige tartaar krijgt.
Snijd de shiitake in kleine blokje. Verhit de olie en bak de shiitake kort. Blus deze af met wat sojasaus. Laat het daarna uitlekken en afkoelen.
Hak de kappertjes, olijven, sjalotten en bieslook fijn. (bewaar wat kappertjes voor garnering)
Klop wat sojasaus met ketchup en mosterd door elkaar. Laat dit alles staan voor later.
Peterselie-olie
Ingrediënten:
- 60 gr peterselie
- 3 tenen knoflook
- 3 dl olijfolie
Bereiding:
Verwijder de stelen van de peterselie en dompel de bladeren 30 seconden in kokend water. Laat het uitlekken. Pureer dit met de olie en geperste knoflook.
Druk de substantie door een zeef en bewaar het.
Kruidenmayonaise
Ingrediënten:
- 6 eidooiers
- 5 dl zonnebloemolie
- 3 el kruidige azijn
- 3 tl mosterd
- 3 afgestreken el vadouvan
- 3 afgestreken kurkuma
Bereiding:
Klop de eidooiers, azijn en mosterd los. Zet de staafmixer op de bodem van de maatbeker en voeg druppelsgewijs de olie toe, terwijl je de mixer langzaam omhoog trekt. Meng de kruiden erdoor en maak op smaak met peper en zout.
Uitzetten:
Schep de tomaten, kappetjes, sjalot, olijven, paddenstoelen en wat gekruimelde rijstwafels door het soja-ketchup-mosterd mengsel. Plaats een steekring op het bord, ongeveer 6 cm, en doe daar de tartaar in. Druppel de peterselie-olie en mayonaise eromheen. Garneer de steak tartaar van tomaat met nog wat kappertjes een takje peterselie of cress.