Dit Aziatisch gerecht van eend met zoet-pittige saus wordt ook wel “Bebek mekuah manis lalah” genoemd en kent op internet vele variaties. Wij vinden “eend met zoet-pittige saus” makkelijker (en het smaakt net zo lekker)
Voor 12 personen zijn dit de ingediënten:
- 6 eendenborsten
- 9 stengels citroengras/sereh
- 6 dl plantaardige olie
- 21 sjalotjes gepeld en in dunnen plakjes
- 450 gram Base megenep (zie hieronder)
- 27 kardemom peulen
- 6 eetlepels gesmolten gula bali
- 6 eetlepels witte azijn
- 9 dl heet water
- 9 dl dikke kokosmelk /santen asli (zie onder )
- 21 groene rawits, overlangs doormidden
- Zout
- 6 takjes selderij
- Verdeel de eend. Knip het bovenste deel van de serehstengels, kneus en knoop de stengels
- Verhit de olie in een wajan en frituur de sjalotjes goudbruin en krokant; schep ze met een schuimspaan op keukenpapier en laat ze uitlekken
- Giet de olie op circa 3 eetlepels na uit de wajan en fruit de base megenep en de kardemonpeulen circa 3 minuten. Voeg de serehstengels en de stukken eend toe, roerbak ongeveer 3 minuten en doe er gula Bali, azijn en heet water bij. Stoof het gerecht tot de eend gaar en het vocht verdampt is (circa 1 uur)
- Voeg de santen asli, de rwawits en zout naar smaak toe en laat het vlees nog circa 5 minuten sudderen
- Pluk de blaadjes van de selderij en doe ze bij de eend. Serveer het gerecht bestrooid met de gefruite sjalot en geef en Nasi Kuning (zie onder ) bij .
Base megenep ( pittige kruidenpasta ) Voor 600 gram
- 1 theelepel garnalenpasta/trasi bakar
- 80 gram sjalotjes, gepeld en fijngesneden
- 40 gram knoflook, gepeld en fijngesneden
- 5 rode lomboks in ringetjes
- 4 rawits in ringetjes
- 100 gram gemberwortel/jahe, geschild en fijngehakt
- 50 gram kencur, geschild en fijngehakt
- 80 gram geelwortel/kunyit , geschild en fijngehakt
- 165 gram galanga/laos, geschild en fijngehakt
- 1 stengels citroengras/sereh, ragfijn gesneden
- 1 theelepel zout
- ½ dl kokosolie
Wrijf de trasi in een vijzel met een stamper fijn. Voeg de voorbereide sjalotjes, knoflook, lomboks, rawits, jahe, kencur, kunyit en laos, sereh en het zout toe en wrijf alles in een vijzel met een staper tot een pasta .
Verhit als u de pasta wilt bewaren de kokosolie in een wajan en fruit het mengsel goudbruin. Laat het afkoelen en bewaar goed afgesloten maximaal drie maanden in de koelkast.
(Je kunt de ingedrienten ook alleen fijnhakken voor een grovere pasta )
Nasi Kuning (gele rijst) voor 8-12 personen
- 1000 gram witte rijst
- 2 stengels citroengras/sereh
- 2 cm verse geelwortel/kunyit geschild en fijngemalen
- 6 salambladeren/daunsalam
- 2 theelepels zout
- 2,5 dl dikke kokosmelk/santen asli
Santen asli (dikke kokosmelk) Voor circa 1 liter
- Rasp het vruchtvlees van een 1-2 kokosnoten, vermeng het met 5 dl lauw water
- Laat het 15 minuten staan
- Kneed het geweekte kokos in het water en giet het door een fijne zeef in een tweede schaal. Pers daarbij het kokos in de hand boven de zeef uit .