Deze Thaise Cremè Caramel met spekkoek is een variant op het klassieke crème caramel en is super makkelijk te maken, al verdient de spekkoek wel veel aandacht.
Pandanpasta kleurt het dessert mooi groen en zorgt bovendien voor een subtiele zoete smaak. Als je geen pandanpasta hebt, kun je het vanillearoma vervangen voor heerlijke resultaten. Om de groene kleur die je van pandan krijgt te evenaren, voeg je een paar druppels groene kleurstof toe.
Ingrediënten voor de Cremè Caramel:
- 1 theelepel kokosolie
- 10 grote eieren
- 500ml kokosmelk 20% vet
- 200 gram suiker
- 1 theelepel pandan-essencepasta
- Eventueel kleurstof
- Snuf zout
- 100ml ahornsiroop
Vet de creme-brulee vormen in met olie
Klop de eieren luchtig
Voeg kokosmelk, suiker, vanille- of pandanpasta en zout toe. Roer tot goed gecombineerd. (Als je pandan-essence/pasta gebruikt, houd er dan rekening mee dat het dessert een helder tropisch groen krijgt.)
Giet een beetje siroop op de bodem van elk schaaltje: genoeg om de bodem te bedekken
Giet het ei- en kokosmengsel in elke schaal tot 3/4 vol. Niet roeren: de siroop moet natuurlijk op de bodem van de schaal blijven.
“bak” de schaaltjes als creme brulee in een waterbad ongeveer 30-35 minuten. 150 graden.
Om te serveren, ga je met een mes langs de binnenrand van elke vorm om de pudding los te maken. Keer de vormpjes om op individuele dessertborden. Pudding zou er gemakkelijk uit moeten vallen, met siroop die van nature over kokosvla druppelt.
Voor de spekkoek maken we twee beslagjes:
Ongekruid beslag
- 1 zakje vanillesuiker
- 170 gr boter – op kamertemperatuur
- 170 gr fijne suiker – **
- 5 eieren (maat M of L) – op kamertemperatuur, te splitsen
- 85 gram (patent)bloem
Gekruid beslag
- 1 zakje vanillesuiker
- 170 gr boter – op kamertemperatuur
- 170 gr fijne suiker – **
- 5 eieren (maat M of L) – op kamertemperatuur, te splitsen
- 85 gr (patent)bloem
- 1,5 tl gemalen nootmuskaat
- 3 tl gemalen kaneel
- 1,5 tl gemalen kruidnagel
- 0,25 tot 0,5 tl gemalen kardemom
Voor het bakken
- 50 tot 75 gr gesmolten boter
Voorbereiden ongekruid beslag:
Splits 5 eieren en doe de eiwitten en eidooiers in aparte kommen:
- Doe de eidooiers samen in een kleine kom tot ze aan het beslag worden toegevoegd
- Doe de eiwitten bij voorkeur in een schaal van glas, metaal, aardewerk of porseleinen. Niet in een plastic kom. Het moet een kom zijn waar je met de mixer in kunt werken.
- 5 eieren (Maat M iof L)
- Klop de eiwitten stijf met de mixer en laat ze even staan.
- Roer de zachte boter tot room in een grote schone schaal. Voeg de vanillesuiker en de suiker toe en
- mix het goed. Daarna de eierdooiers bij het mengsel doen en doorroeren. Vervolgens ook de bloem
- erdoor mixen tot je een soepel beslag hebt. Al deze stappen kun je met de mixer doen. 1 zakje vanillesuiker,170 gr boter,170 gr fijne suiker,85 gram (patent)bloem
- Schep als laatste de stijfgeklopte eiwitten met een lepel luchtig door het beslag. Doe dit niet met de mixer.
- Idem maar dan de kruiden mengen met de bloem.
- Bakken laag voor laag in een oven 220 graden. Tussen iedere laag even boteren met de kwast.
- Probeer zo dun dus zo veel mogelijk laagjes de maken
- Na afkoelen punten snijden.