Deze knolselderijsoep met zuurkool komt uit een programma van 24 Kitchen, waar heel veel lekkere gerechten gemaakt worden. Het lijkt op het eerste gezicht een vreemde combinatie, maar het is erg lekker!
Ingrediënten voor 11 personen:
Ansjoviskoekjes:
- 6 Plakjes diepvries bladerdeeg
- 22 Gezouten ansjovisfilets
- 2 a 3 Eetlepel bloem
Knolselderijsoep:
- 3 Grote uien
- 11 Teentjes knoflook
- 11 Eetlepel olijfolie
- 3 Grote knolselderij
- 6 Blaadjes verse laurier
- 2,5 li Krachtige kippenbouillon
- 300 ml Volle melk
- 250 ml Slagroom
- 275 gr Wijnzuurkool
Kerrieroom:
- 5 a 6 tl kerriepoeder
- 5 el Olijfolie
- 275 ml slagroom
- 200 ml Zure room
Voor de opmaak van het bord:
- 550g Hollandse garnalen
- bieslook
Bereidingswijze ansjoviskoekjes
Ontdooi het bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 190 ºC. Hak de ansjovis fijn tot puree.
Bestrijk een plak bladerdeeg met ansjovispuree en dek af met een tweede plak bladerdeeg. Rol de plak strak op tot een rolletje. Wikkel in plasticfolie, draai de uiteindes strak dicht en laat minstens 10 minuten opstijven in de koelkast. Snijd de rol in plakken van een halve centimeter dik. Rol ze met een deegroller, op een bebloemde aanrecht goed plat. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze in circa 10 minuten goudbruin en krokant.
Bereidingswijze Knolselderijsoep:
Pel en snijd de ui in halve ringen. Pel en hak de knoflook fijn. Verwarm de olijfolie in een soeppan en fruit de uien knoflookglazig zacht. Snijd met een kartelmes de schil van de knolselderij. Snijd de knolselderij in stukken van 1 centimeter en voeg toe aan de ui. Scheur de laurier in. Voeg bouillon, melk, slagroom, de helft van de zuurkool en laurier toe. Breng alles aan de kook en laat 12-15 minuten zachtjes koken tot de knolselderij gaar is. Verwijder de laurierblaadjes, Pureer de soep met de staafmixer, schenk door een fijne zeef in een schone pan en breng op smaak met een beetje zeezout.
Bereidingswijze Kerrieroom:
Meng in een kleine steelpan kerriepoeder met olijfolie en verwarm circa 20 seconden op laag vuur zodat alle aroma’s uit de kerrie loskomen. Klop de slagroom tot yoghurtdikte. Meng met de zure room en kerrie-olie.
Knolselderijsoep met zuurkool serveren:
Verwarm de oven voor op 150 ºC. Verwarm ruime diepe borden voor in de oven. Breng de soep aan de kook. Zet een ringvorm op het bord en verdeel er een laagje zuurkool in. Verdeel de garnaaltjes over de zuurkool en schep er kerrieroom op. Snijd de bieslook fijn en strooi over de kerrieroom. Schuim de soep op met een staafmixer. Houd voor veel schuim de staafmixer aan de oppervlakte van de soep. Verwijder de ringvorm en schep de soep rondom de zuurkool. Serveer de ansjoviskoekjes apart.