Voor deze geitenkaasproeverij hadden we een jonge en een oude geitenkaas en een blauwschimmel geitenkaas. Om het nog wat culinair te maken, maakten we bij iedere kaas een hartig hapje van vruchten.
Ingrediënten:
- 8 jonge crottin de chavingol
- 300 gram blauwschimmel geitenkaas
- 400 gram oude Hollandse geitenkaas
- 8 gedroogde abrikozen
- 2 mandarijnen
- 2 el honing
- Voor de dadelsiroop
- 1 kaneelstok
- 2 steranijs
- 8 halfdroge dadels
- 2 tl honing
- 200 ml espresso
- Voor de vijgenconfituur
- 200 gram gedroogde vijgen
- 100 ml lauw water
- 2 tl aceto balsamico
- 4 takjes verse tijm, blaadjes geritst
- 150 gram Taggiasche olijven
Bereiding:
Gekaramelliseerde abrikozen
Halveer de abrikozen en wel ze minstens 20 minuten in ruim lauw water. Dep ze daarna droog op keukenpapier.
Espressodadels
Snijd de dadels aan één kant open en haal de pit eruit. Kneus het kaneelstokje en de steranijs en strooi ze over de dadels.
Los de honing op in de warme espresso, schenk over de dadels en laat minstens 15 minuten marineren.
Vijgenconfituur
Snij de vijgen in kleine stukken en pureer ze fijn met lauw water, aceto balsamico, tijm, salie, olijven en notenolie. Dit kan met een blender, keukenmachine of staafmixer.
Eindbereiding:
Laat de geitenkaas minstens 15 minuten voor het serveren op kamertemperatuur komen. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een kleine koekenpan, rooster de abrikozen op hoog vuur, voeg de rasp van een mandarijn en al het sap met honing toe. Laat in 2 minuten karamelliseren tot het stroperig is.
Verwarm de dadels in de koffie, haal de kaneel en steranijs eruit.
Presentatie
Presenteer deze geitenkaasproeverij met de juiste vruchten bij de juiste kaas: de gekaramelliseerde abrikozen bij jonge zachte crottin, de blauwschimmel met de dadels en de vijgenconfituur bij de oude geitenkaas.