Caprese komt van Capri: een eiland in de baai van Napels, Italië. Het traditionele gerecht heeft de kleuren groen, rood en wit, en dat zijn niet toevallig ook de kleuren van de Italiaanse vlag. Een traditioneel gerecht dus, en zeker een traktatie. Pesce alla Caprese is een smakelijk en zelfs gezond voorgerecht, omdat het rijk is aan omega 3, en het past prima bij speciale gelegenheden zoals het Kerstdiner.
Tomaat:
- 10 tomaten/5 tomaten
- 1 sjalot
- 1 teen knoflook
- 2 dl kippenbouillon Peper, zout, olijfolie bieslook
Vis mozzarella
- 1,2 kg kabeljauw
- Peper zout olijfolie
- 1 citroen,
- 10 takjes tijm
- 5 takjes peterselie
- 2/3 x mozzarella
- Peper, zout, olijfolie
Basilicum
- 2 bosjes basilicum
- 2 tenen knoflook
- Peper, zout
- 2 dl olijfolie
Werkwijze:
Tomaat:
10 tomaten fijnsnijden. De knoflook en de sjalot schoon maken. Sjalot met de knoflook aanfruiten en hierbij de stukken tomaten toevoegen. Deze massa 5 minuten doorroeren, dan blussen met de kippenbouillon
Lekker zachtjes laten pruttelen en af en toe door roeren.
Onder tussen de 5 tomaten plisseren => maximaal 5 tellen in kokend water; Let op: niet alle tomaten tegelijk in het water. Daarna het zaad verwijderen. Deze tomaten in mooie blokjes snijden en aanmaken met peper en zout. Koud weg zetten in de koelkast.
Vis en mozzarella:
De vis portioneren en licht peperen en zouten aan 2 kanten.
Vis op een schaal leggen die is ingesmeerd met olijfolie. Deze moet vlak voor het opdienen 4 minuten in de oven. (zie hieronder bij Doorgeven) Citroen, tijmblaadjes en peterselie zeer fijn hakken en dit op de vis strooien.
Mozzarella in plakjes verdelen, peperen en zouten, bij elkaar houden en koud zetten.
Basilicum:
Van 1 bos basilicum de blaadjes eraf plukken en deze op water bewaren. Andere bos fijnsnijden en met de knoflook fijn vijzelen en op smaak brengen met peper, zout en olijfolie.
Doorgeven:
De borden uit zetten hierop de tomaten coulis. Vis in de oven zetten, 4 minuten op 130 graden. Let wel: de vis is gaar als je er zachtjes op drukt en de vis dan uit elkaar valt.
Hierop dun plakje mozzarella leggen eventueel licht afbranden.
Hier op de blaadjes basilicum.
Nu de blokjes tomaat verdelen op de basilicum.
Doe er wat olie over.