Ingrediënten 15 personen
dressing/saus
50 gram sesamzaad
1 1⁄2 eetlepel citroensap
1 teentje knoflook
1 rode peper
1 1⁄2 eetlepel sesamolie
100 ml olie
1 eetlepel Honing
peper en zout
hapjes
300 gram mooie verse tonijn
1 rijpe avocado geprakt 250 g
200 gram komkommer zonder pitjes, in blokjes
2 eetlepels crème fraîche
Citroensap naar smaak
sojasaus Tamari naar smaak
peper en zout naar smaak
Bereiding
- DRESSING
Meng alles behalve het sesamzaad met de staafmixer of in de blender door elkaar en breng verder op smaak met peper en zout. De dressing behoort zoet te zijn, ik gebruikte 1 tl. honing, is wel echt lekkerder in dit gerecht! Als je van echt pittig houdt overweeg dan een beetje wasabi of sambal.
Rooster het sesamzaad in een droge pan lichtbruin. Laat afkoelen op een bordje om verbranden te voorkomen en roer door de dressing. - VULLING
Roer de geprakte avocado met de blokjes komkommer en crème fraîche door elkaar. Breng goed op smaak met zout, peper, citroensap en sojasaus. - TONIJN PLETTEN
Snijd de tonijn in 12 of 6 dunne plakken. Leg een plak tussen huishoudfolie en plet met een koekenpan flinterdun en als het lukt een beetje rond of vierkant. Herhaal dit voor elke plak. - HAPJES MAKEN
Leg een plakje tonijn op een stuk huishoudfolie en schep hierop een klein lepeltje avocado mengsel. Draai dan met behulp van het folie de tonijn met vulling tot een mooie rond hapje. Leg de tonijn amuses minstens een half uur in de koelkast, dan worden ze wat steviger. - SERVEREN
Verwijder voorzichtig het folie en leg de amuse, met de mooiste kant boven, op een klein bordje of amuselepel. Bestrijk of overgiet de amuse met de dressing. Garneer eventueel met een flinter peterselie.