Ingrediënten (voor 10 personen)
Laag 1:
- 5 dl whisky
- 3 bl gelatine
- 6 el bruine basterdsuiker
Laag 2:
- 3 bl gelatine
- 4 eieren
- 120 gr suiker
- 3 dl koude koffie
- 3 el oploskoffie
- 3 dl room max 35%
Laag 3
- 3 dl room
- 2 el suiker
Voor het Duits schuim:
- 90 gr eiwitten = 3 eieren
- 250 gr suiker
- Snufje zout
- 20 gr maïzena
- 3 el espressopoeder
- 2 el bruine basterdsuiker
Voor mokka-koekje:
- 225 gr boter (kamertemperatuur)
- 150 gr suiker (of basterdsuiker)
- ½ tl vanille-extract of zakje vanillesuiker
- 1 st eidooier
- 280 gr bloem
- 4 tl espressopoeder
Bereiding laag 1, whisky:
Week de gelatine min. 10 minuten in koud water.
Verwarm de whisky in een steelpannetje.
Zodra de whisky warm genoeg is de gelatine toevoegen.
Haal van het vuur en los de bruine basterd erin toe.
Verdeel de whisky over de 12 glazen en laat opstijven in de koelkast.
Bereiding laag 2, mousse:
Week 3 blaadjes gelatine in koud water.
Splits de eieren en doe de dooiers in de kom van de keukenmachine. Klop ze even kort los met een garde.Voeg er vervolgens de suiker aan toe en klop kort even los met de garde. Klop verder in de keukenmachine tot een bleekgeel lint.
Giet ongeveer de helft van de koude koffie in een steelpannetje en warm op. Houd de andere helft nog even aan de kant.
Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in de warme koffie.
Voeg de oploskoffie toe en los op in de warme koffie. Haal van het vuur en meng met de rest van de koude koffie.
Laat de keukenmachine op een lage stand draaien en giet er de lauwe koffie bij.
Laat volledig afkoelen tot het mengsel licht begint te geleren. (Mocht de massa te veel stijf geworden zijn, de kom in warm water iets opwarmen).
Klop de eiwitten op. Klop ook de room half op.
Spatel er eerst de opgeklopte eiwitten en vervolgens de half opgeklopte room onder. Giet de mousse in de glazen en laat ongeveer een vinger ruimte voor de slagroom. Laat het geheel minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
Bereiding Duits schuim:
Mokka-extract: Los 3 el espressopoeder met 2 el bruine basterdsuiker op in de warme espresso. Laat afkoelen.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven op 130ºC.
Klop de 3 eiwitten (1 eiwit is ~30 gr) samen met 250 gr suiker en een snufje zout en een beetje maïzena au bain-marie op, (Duits schuim).
Haal, als het mengsel 40ºC is, de pan van het vuur.
Laat al kloppend met een mixer afkoelen en voeg er druppelbewijs 3 tot 4 el mokka-extract aan toe.
Doe over in een spuitzak met kartelmond en spuit hoopjes ter grootte van een halve walnoot op de beklede bakplaat. Maak kleine toefjes. Ze groeien nog en anders duurt het veel te lang voordat ze gaar zijn.
Bak ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven op 100 graden. Kijk of ze goed zijn, anders langer. Laat afkoelen.
Bereiding mokka-koekje:
Klop in een kom de boter en de suiker romig.
Voeg de eidooier en het vanille-extract toe en mix tot volledig opgenomen.
Voeg als laatste de bloem, het espressopoeder en snufje zout toe. Kneed tot een mooi en stevig deeg, wikkel als een rolletje in folie en laat 1 uur in de koeling rusten.
Verwarm de oven voor op 180ºC.
Bekleed een bakplaat met bakpapier of siliconen mat.
Snijd 0,75 cm plakjes van de rol deeg en leg ze op de bakplaat.
Bak de koekjes in ongeveer 16 minuten gaar en goudbruin
Serveren:
Zet de glazen op een bordje met de koekjes erbij. Room als laatste erop doen. Koekje erbij, smullen maar!!