De gevulde appels uit de oven is een mooie afsluiter van uw diner.
Ingrediënten:
- 12 gedroogde vijgen
- 12 gedroogde dadels
- 1,5 dl Amaretto
- 9 el hazelnoten
- 6 el sinaasappelmarmelade
- 1,5 tl geraspte gember
- 12 appels (Elstar)
- 12 blokjes koude boter
- 3 dl witte wijn
- 2,5 dl kookroom
- 9 speculaasjes
- 3 el amandelschilfers
Bereiding:
Snijd de vijgen en dadels in kleine stukjes. Overgiet ze met Amaretto en laat het een uur marineren.
Rooster de hazelnoten en hak ze grof. Meng ze met de dadels en vijgen, marmelade, zest en gember goed door elkaar.
Snijd het kapje van de appel en verwijder het klokhuis en hol de appel een beetje uit. Zet de appels in een ingevette braadslee. Vul de appels met het gemaakte mengsel en leg de kapjes er weer op. Verdeel de blokjes boter over de appels. Schenk er omheen wat wijn (of water) tegen het uitdrogen.
Bak de appels in de oven op 180 graden voor de tijd van ongeveer 15 minuten. Giet vlak voor het serveren nog wat room erover en plaats het nog 10 minuutjes in de oven.
Rooster de amandelschilfers even en hak deze klein. Kruimel de speculaas en meng deze met de amandels.
Uitzetten:
Leg wat crumble van speculaas en amandel op een bord.
Zet hierop de appel. Pak wat stoofvocht en klop dit los met een garde.
Voeg eventueel wat suiker toe. Schenk deze saus om de appel heen.
Garneren met een blaadje munt en/of wat poedersuiker.
Leg naast de gevulde appels uit de oven een klein bolletje ijs.