Het bereiden van pastinaakblini’s met rode-bietenbrunoise is nogal wat werk. Maar samen met de frambozendressing en zure roomsaus met dille en augurk ligt er ook wel wat lekkers op je bord: Voor 12 personen heb je het volgende nodig:
Bietenbrunoise:
- 8 gekookte bieten
- 3 kleine sjalotjes
- 6 el frambozenazijn/rode wijnazijn
- 3 el frambozenjam
- 3 el olijfolie
- peper en zout
- 2 bakje bietenscheuten voor garnering
Zure roomsaus:
- 250 g crème fraîche
- 1,5 dl slagroom
- 3 el citroensap
- 3 el water
- 8 el augurkblokjes (kant en klaar in blokjes te koop)
- 12 takjes dille, of meer naar smaak + 3 takjes voor garnering
- zout en peper
Pastinaakblini’s:
- 750 g pastinaak
- 6 eieren
- 180 g bloem
- 8 dl melk (plantaardige melk kan ook)
- peper en zout
- olijfolie
Verder nog nodig: Kookring met diameter van 8 à 9 cm, staafmixer, mooie ronde bordjes
Bereiding:
Voor de bietenbrunoise:
snij de bietjes in heel kleine blokjes en doe in een schaaltje – deze stap kun je voorbereiden. Snipper vlak voor het serveren het sjalotje en doe erbij. Voeg er de frambozenjam aan toe, samen met de frambozenazijn en een eetlepel olijfolie. Breng de salade op smaak met peper en zout. Dek het schaaltje af en zet koud weg.
Voor de pastinaakblini’s:
Schil de pastinaak en snij deze in grove stukken. Kook de pastinaak gaar in gezouten water gedurende ca. twintig minuten. Giet af ze en laat iets afkoelen. Pureer met een staafmixer de pastinaak met de eieren en de melk. Zeef de bloem erover en klop met een garde tot een dik beslag. Het hoort het iets dunner te zijn dan aardappelpuree, maar niet te dun! Breng op smaak met peper en zout.
Verhit olijfolie in een anti-aanbakpan. Schep telkens met een pollepel een lepel beslag in de kookring. Bak per persoon 2 pannenkoekjes op halfhoog vuur en schud de pan daarbij voorzichtig heen en weer, laat anderhalve minuut per kant bakken op halfhoog vuur. Schep de blini’s uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie (of, als er plaats is, in de oven)
De zure-roomsaus met dille en augurkjes:
doe de crème fraîche in een kommetje en klop er de slagroom, citroensap en water door met een kleine garde. Haal de dille van de harde steel af en hak fijn. Roer de dille door de saus en breng op smaak met peper en zout. Voeg er de augurkblokjes aan toe. Dek af en zet koud weg.
Serveren
Een kwartier voor het opdienen verwarm je de borden (bijvoorbeeld met heet water of in een oven van 80 graden).
Indien je de pastinaakblini’s van tevoren hebt gebakken, verwarm ze dan 10 minuten minuten in een ovenschaal in een oven van 200 graden.
Voor de opmaak van de borden leg je op ieder bordje een blini, verdeel je er een paar eetlepels van de bietenbrunoise over en leg je daar de tweede blini op. Lepel er wat van de zureroomsaus over en garneer met dille en blokjes augurk. Werk af met wat bietenscheuten.
Recept afkomstig van hedwigsrecepten.nl