Parmentier de canard is een recept wat we tegenkwamen op de site van Elise uit Montpellier (eliseditatable.com). Een tussengerechtje van aardappel, pompoen en eend, wat niet alleen lekker is, maar er ook erg leuk uitziet.
Recepten met aardappelen of puree uit de oven hebben in keukentaal vaak de toevoeging “Parmentier”.
Antoine Augustin Parmentier was apotheker in Frankrijk. Hij ontdekte en propageerde in de 18e eeuw de aardappel als voedingsmiddel voor het volk.
Ingrediënten (voor 12-14 personen):
- 18 aardappels
- 6 eendenpoten
- 1000g pompoen in blokjes
- 3 uien, gesnipperd
- 6 el roomkaas
- 6 tl tomatenpuree
- roomboter
- bieslook
- peterselie
- scheutje melk
- parmezaanse kaas
- rucola
- olijfolie
- peper en zout
Bereidingswijze:
Schil de aardappelen en de pompoen en snipper de uien. Braad de eendenpoten met boter in een braadpan, voeg de gesnipperde uien toe. Laat de eendenpoten op laag vuur stoven tot het vlees van de botten komt. Verwijder het vel en de botten van de eendenpoten. Voeg tomatenpuree toe met zout en peper en laat nog even stoven.
Kook intussen de aardappelen in 15-20 minuten gaar en pureer de aardappels met bieslook en roomkaas (en evt. een scheutje melk)
Pureer de pompoen met de peterselie en een klontje boter. Maak met behulp van steekringen een taartje met een laagje pompoen, daarop het eendenvlees en daarop de aardappelpuree. Strooi er nog wat Parmezaanse kaas overheen en garneer met rucola en een scheutje olijfolie.
Serveer het gerecht warm en de titel Parmentier de Canard wordt volledig waargemaakt!