Ook voor het gemak even een vertaling van Espetadas de carne com chouriço e louro: Rundvleesspiesjes met chorizo en laurier. Dat is gemakkelijker te onthouden. Een leuke video voor een variant op dit recept is hier te vinden, maar om het zelf te maken is natuurlijk véél leuker:
Ingrediënten: (8-12 kleine porties)
- 60 g boter
- 4 teentjes knoflook
- 2 laurierblaadjes
- 4 el madeira
- 500 g ossenhaas
- 2 kleine witte uien
- 140 g chouriço, vel verwijderd in plakjes van 1 cm
- Een handvol fijngehakt peterselieblad
- Versgeperst sap van 2 citroenen
- Piri-piriolie
- Zeezout en versgemalen peper
Bereiding:
Smelt voor de marinade de boter in een koekenpan en bak de knoflook en laurier met de madeira tot de knoflook begint te kleuren.
Laat de marinade afkoelen en tot kamertemperatuur en schenk hem over het vlees.
Voeg zout en peper toe en laat het vlees een nacht marineren in de koelkast.
Snij de uien doormidden en snij ze in vier stukken. Leg ze in een kom water met een snuf zout en laat ze 15 minuten weken.
Doe op de satéprikkers eerst een stukje ui, dan een plakje chouriço en tot slot een stuk vlees. Herhaal dit tot de prikkers vol zijn, maar laat een stukje vrij om vast te kunnen pakken.
Verhit een koekenpan of grillpan op hoog vuur en vet hem in met boter.
Leg de spiesjes in de hete pan en bak ze 2-3 minuten aan elke kant. Bedruip ze daarbij regelmatig met boter.
Neem de spiesjes uit de pan en laat ze rusten.
Verhit de braadsappen uit de pan en roer de peterselie en het citroensap en naar smaak piri-piriolie erdoor. Besprenkel de spiesjes hiermee.
Serveer de espetadas de carne com chouriço e louro met een bolletje rijst op Portugese wijze, waarvan hier het recept staat.