Arroz de tomate betekent tomatenrijst. Als je van typisch Portugese recepten houdt, probeer dan deze tomatenrijst, de perfecte begeleider van gebakken vlees- en visgerechten. Deze rijst dient geserveerd te worden met veel bouillon en gegarneerd met aromatische kruiden.
Ingrediënten: (8-12 kleine porties)
- 300 g rijst (arroz carolino)
- 1 witte ui
- 2 teentjes knoflook
- 250 g tomaten
- 1 laurierblaadje
- 500 ml water
- Zeezout en versgemalen peper (naar smaak)
Bereiding:
Snij de ui fijn en pers de knoflookteentjes.
Bak de uien tot ze glazig zijn en voeg aan het einde de knoflook toe.
Ontvel de tomaten, verwijder de pitjes en snij ze in stukjes.
Voeg de tomaten en het laurierblaadje toe aan de uien en bak 10 minuten mee.
Voeg de rijst toe en doe vervolgens water met een bouillonblokje erbij.
Breng het water aan de kook en laat deze arroz de tomate ca. 20 doorkoken op laag vuur met een deksel op de pan. Roer regelmatig door en voeg water toe indien nodig.
Piri-piriolie
Ingrediënten:
- 5 verse piri-piri chilipepers, gesneden
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 tl zeezout
- 3 dl olijfolie
- 10 gedroogde piri-piripepers
- 2 el cognac of aguardente velha
- Geraspte schil van 1 citroen
- 1 el citroensap
- 1 el wittewijnazijn
- 3 laurierblaadjes
- Zwarte peperkorrels
Bereiding:
Maal de verse pepers, de knoflook en het zeezout in een keukenmachine tot een pasta. Verwarm de pasta samen met 60 ml olijfolie in een kleine pan op laag vuur.
Voeg de overige ingrediënten m.u.v. de olijfolie toe.
Zet het vuur halfhoog en bak alles ca. 4 minuten zodat de alcohol verdampt en de knoflook en de pepers iets karamelliseren.
Neem de pan van het vuur en roer de overgebleven olijfolie door de pasta.
Van website “Saudades de Portugal” door Marlou de Brito Mereiles