Ingrediënten: (10 personen)
- 2 flespompoenen (2 kg) in blokjes gesneden
- 4 el amaretto
- 3 el olijfolie
- Nootmuskaat
- 12 sjalotten
- 8 tenen knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- 2 tl boter
- 2 l kippen- of groentebouillon
- amandelschilfers
- 10 tl labneh, yoghurt of slagroom
- amandelkoekjes
- 2 el fijngehakte peterselie
- Zwarte peper
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden; Doe de blokjes pompoen in een braadslee; Besprenkel ze met amaretto en olijfolie; Strooi gemalen zwarte peper en geraspte nootmuskaat over de pompoen en meng alles goed; Laat de pompoen 45 min. in de oven braden. Het moet uiteindelijk zacht en mals zijn;
Snij intussen de knoflook, sjalotten en bleekselderij; Zet de braadslee met inhoud op een laag vuur; Voeg de knoflook, sjalotten, bleekselderij toe met wat boter; Bak het mengsel 20 minuten tot alles zacht is; Maal de ingrediënten in de braadslee met een staafmixer en voeg langzaam de hete bouillon toe;Voeg naar smaak extra zout, peper en nootmuskaat toe;
Laat de soep nog even zachtjes pruttelen;
Bak de amandelschilfers op middelhoog vuur in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn; Schep de soep in kommen en voeg wat yoghurt, slagroom of labneh erdoor; Verdeel de amandelschilfers en wat kruimels van de amandelkoekjes er over;
Voor een groen accent voeg een peterselieblaadje toe.